2009tour.punt.nl
Mark Cavendish wint zijn vijfde
  Mark Cavendish heeft de negentiende etappe in de Tour gewonnen. De Brit van Team Columbia was na 178 kilometer koers, van Bourgoin-Jallieu naar Aubenas, weer eens de snelste in de massasprint en boekte zijn vijfde dagsucces in deze Tour.
Het betrof daags voor de lang verwachte rit naar de Mont Ventoux een 178 kilometer lange overgangsetappe van Bourgoin-Jallieu, in de Isère, naar Aubenas, in de Ardèche. De Noorse groenetruidrager Thor Hushovd (Cervélo) werd tweede, de Duitser Gerald Ciolek (Milram) eindigde op de derde plaats. Beste Nederlander was Martijn Maaskant (Garmin). Hij werd tiende.
 
Na zo'n vijftien kilometer reed een kopgroep van 11 weg, met daarbij Cadel Evans, David Millar, Kim Kirchen, Yaroslav Popovych en Luis Leon Sanchez.
 
Rabobank had opnieuw niemand mee en moest op strafkamp. De jongens van Erik Breukink zorgden ervoor dat de kloof nooit groter werd dan drie minuten. De kopgroep had de ritzege voor het grijpen maar ontplofte op 65 kilometer van de meet, wat de samenwerking deed stokken. Daarvan maakten de Rabo's dankbaar gebruik om het gat helemaal dicht te metselen.
 
De Fransman Laurent Lefèvre (Bouygues) en Alessandro Ballan (Lampre) maakten zich in de beklimming met succes los van het peloton. De Italiaanse wereldkampioen ging als eerste over detop, op zestien kilometer van de finish. Het peloton slokte het tweetal op, zij het pas in de voorlaatste kilometer, dankzij de inspanningen van de teams van (vooral) Columbia (voor sprinter Mark Cavendish), Rabobank (voor Oscar Freire) en Milram (voor Gerald Ciolek).
 
 
 
Tony Martin verrichte berenwerk voor Mark Cavendish, die aanging op 250 meter van de streep. De andere sprinters kwamen niet meer in zijn wiel.

In die razendsnelle slotfase sloegen de eerste twaalf renners die finishten nog een kloof van 4 seconden met de rest van het eerste peloton. Lance Armstrong wint op die manier enkele secondjes op de vooravond van de rit op de Ventoux.

Uitslag:
 
1 Mark Cavendish GBR Columbia 3:50:35
2 Thor Hushovd NOO Cervélo +0
3 Gerald Ciolek DUI Milram +0
4 Greg Van Avermaet BEL Silence - Lotto +0
5 Óscar Freire SPA Rabobank +0
6 Jérôme Pineau FRA Quick-Step +0
7 Fumiyuki Beppu JAP Skil - Shimano +0
8 Nicolas Roche IER AG2R +0
9 Christophe Le Mével FRA Française des Jeux +0
10 Martijn Maaskant NED Garmin +0
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl