2009tour.punt.nl
Juan Manuel Garate wint de Mont Ventoux
  De Spanjaard Juan Manuel Garate (Rabobank) heeft de 20e Tourrit met aankomst op de Mont Ventoux gewonnen. Hij klopte zijn medevluchter, de Duitser Tony Martin.
Lance Armstrong slaagde er in om in de voorlaatste rit van de Tour met schijnbaar gemak zijn derde plaats in het algemeen klassement te behouden; met zijn vijfde plaats op de 1.912 meter hoge berg in de Provence nam de zevenvoudig winnaar van de Tour die dit seizoen zijn comeback maakte zelfs weer afstand van de nummer vier in het algemeen klassement, de Brit Bradley Wiggins. Met zijn ploeggenoot Alberto Contador, de 26-jarige Spanjaard die onbedreigd op zijn tweede Touroverwinning afstevent, had de Amerikaan op de flanken van de Ventoux telkens een antwoord op de reeks aanvallen van de nummer twee in de Tour, Andy Schleck. De 24-jarige Luxemburger had in zijn vijf jaar oudere broer Fränk, die als zesde over de finish ging, weer zijn trouwste secondant. Een podiumplaats, achter de twintigers Contador en Andy Schleck, kan Armstrong nu normaal gesproken niet meer ontgaan. De slotetappe, morgen in Parijs, eindigt bijna altijd in een massasprint.
 
Vanuit het pak namen drie renners meteen het initiatief om in de achtervolging te gaan, waaronder José Ivan Gutierrez (GCE) en Mickael Delage (Silence-Lotto), twee smaakmakers in de vlucht van gisteren. Het drietal lukte in hun opzet, zodat een hervormde kopgroep van zestien renners een feit was.
 
De kopgroep glipte steeds verder weg van het peloton en kon van een maximale voorsprong van bijna elf minuten genieten. Met nog tachtig kilometer voor de boeg meteen ook het signaal voor de renners van Team Saxo Bank om voor wat meer tempo in het peloton te zorgen met de finale in het achterhoofd.
 
In de aanloop naar Bédoin, het laatste stadje voor de Ventoux, trok Astana het peloton in drie stukken. Onder anderen de Tourwinnaar van vorig jaar, Carlos Sastre, en de nummer twee van 2008, Cadel Evans, hadden de aansluiting gemist. Geen moment in deze Tour konden zij de verwachtingen waarmaken. Garate verkeerde op dat moment nog in het gezelschap van zijn Nederlandse ploeggenoot Joost Posthuma. Ook de Nederlandse Tourdebutant Albert Timmer was één van die zestien die in koppositie aan de Ventoux begonnen, de berg waar naar schatting van een half miljoen mensen stonden.

Fränk Schleck deelde op de ‘reus van de Ventoux’ al vroeg de eerste plaagstoot uit, in het bos, nog niet halverwege de ruim 21 kilometer lange beklimming. Armstrong ging mee. Maar ze kwamen niet weg. Toen versnelde Andy Schleck, en die kreeg Contador mee. De nummer twee en één uit het algemeen klassement sloegen een gaatje. Maar Vincenzo Nibali, Wiggins, Fränk Schleck, Roman Kreuziger en Armstrong kwamen weer terug bij de twee, en ze kregen gezelschap van de Belg Jurgen van den Broeck en de Spanjaard José Ivan Gutierrez.
 
Daarna was het de beurt aan jongere broer Andy, die tot vier (!) maal toe ten aanval trok, maar ook hij kreeg een mannetje van Astana – en met gele trui Alberto Contador niet de minste – met zich mee die van geen wijken wou weten.
 
 
 
Nibali voegde zich bij Contador en Andy Schleck. daarachter een zes renners tellend groepje met Armstrong. Contador had geen enkele moeite met het tempo van de jongste van de twee Schleck-broers. Omdat het tempo van Contador, Schleck en Nibali terugviel, kwam de groep-Armstrong weer terug. Op dat moment, op een zes kilometer van de top en tussen een haag van toeschouwers, sprong de Italiaanse drager van de bolletjestrui weg, Franco Pellizotti, maar ook hij werd teruggehaald.
 
Op vier kilometer probeerde Andy Schleck het weer, met zijn broer Fränk, maar opnieuw zonder resultaat. De oude Armstrong, bijna 38 jaar, gaf geen krimp. Op een paar kilometer moest Wiggings afhaken, de naaste belager van Armstrong, tot vandaag vierde op vijftien seconden van de Amerikaan in het algemeen klassement. Een kilometer verderop demarreerde Andy Schleck opnieuw. Het was hetzelfde verhaal. Weer vergeefs. En dat bleef het tot op de finish: de aanvalslustige Schleck werd na 167 kilometer derde, voor Contador en Armstrong.

Ondertussen begon het duo aan kop ook zelf in hun kansen te geloven en vooral Juan Manuel Garate. De Spanjaard van Rabobank – dat in de etappe van gisteren de rol helemaal moest lossen – plooide zich dubbel en leek meteen definitief op weg te zijn naar ritwinst. Toch wist Tony Martin zich terug in het wiel van Garate te zetten, maar een tweede versnelling net voor de aankomstlijn was er te veel aan voor de Duitser. Zijn Spaanse collega sprintte nogmaals makkelijk weg van de man van Team Columbia-High Road en zo was de overwinning voor Rabobank een feit.Uitslag:

1 Juan Manuel Gárate SPA Rabobank 4:39:21
2 Tony Martin DUI Columbia +3
3 Andy Schleck LUX Saxo Bank +38
4 Alberto Contador SPA Astana +38
5 Lance Armstrong VS Astana +41
6 Fränk Schleck LUX Saxo Bank +43
7 Roman Kreuziger TSJ Liquigas +46
8 Franco Pellizotti ITA Liquigas +56
9 Vincenzo Nibali ITA Liquigas +58
10 Bradley Wiggins GBR Garmin +1:03

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl