2009tour.punt.nl
Cavendish wint slotrit Tour
  Met een overweldigende eindsprint heeft Mark Cavendish de slotetappe van de Tour de France van 2009 gewonnen. Alberto Contador behield de gele leiderstrui.
Beste jongere van de Tour werd Andy Schleck, die ook tweede eindigde in het algemeen klassement, terwijl Thor Hushovd en Franco Pellizotti respectievelijk beste sprinter en beste klimmer werden. Lance Armstrong werd achter Contador en Andy Schleck derde in de eindstand.
 
De slotrit had traditioneel weinig om het lijf op sportief vlak. De lange aanloop naar Parijs werd aan een slakkengangetje afgewerkt. De protagonisten poseerden gewillig voor een laatste kiekje, er werd gedold en champagne gedronken. Na meer dan 3.500 kilometer stressen was het de renners gegund natuurlijk.


 
Pas bij het naderen van de Champs Elysées werd het menens en Astana legde er dan stevig de pees op. Een groepje met Skil-Shimano-rijder Fumiyuki Beppu nam maximaal veertig seconden voorsprong, maar werden aan het begin van de laatste ronde ingelopen.
 
Team Columbia van Cavendisch en de Garmin-ploeg van Farrar namen het heft in handen, het tempo steeg naar bijna zestig kilometer per uur. Ook Garmin wilde meespelen om Tyler Farrar goed af te zetten, maar de Amerikaanse ploeg maakte in de laatste bochten een grote fout en zorgden ervoor dat iedereen die achter ze zat moest remmen.
 
Alleen Mark Renshaw en Cavendish konden op vol tempo doorrijden waarna Cavendish met ruime voorsprong over de streep kwam. Teamgenoot Renshaw finishte als tweede voor Farrar, Gerald Ciolek, rode lantaarndrager Yauheni Hutarovich en groene truiwinnaar Hushovd.
 
 
 
Tourwinnaar Alberto Contador ging achterin het peloton juichend over de finish. Van zijn ploeggenoten reed alleen de Portugees Sergio Paulinho aan zijn zijde. Doorgaans verzamelen ploeggenoten zich om hun kopman om gezamenlijk de Tourzege te vieren. Bij de ploeg van Astana was dat dit keer allerminst het geval. Lance Armstrong en de anderen waren niet in de buurt van de winnaar te vinden.

Uitslag:

1 Mark Cavendish GBR Columbia 4:02:18
2 Mark Renshaw AUS Columbia +0
3 Tyler Farrar VS Garmin +0
4 Gerald Ciolek DUI Milram +0
5 Jevgeni Goetarovitsj WRU Française des Jeux +0
6 Thor Hushovd NOO Cervélo +0
7 José Joaquín Rojas SPA Caisse d'Epargne +0
8 Marco Bandiera ITA Lampre +0
9 Daniele Bennati ITA Liquigas +0
10 William Bonnet FRA Bbox - Bouygues +0

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl